”Rach, ciach, ciach obereczka. Już kapusty pełna beczka”
Dziś przedszkolaki przygotowywały zapasy na zimę dzięki temu poznały śląską tradycję kiszenia kapusty. Dzieci wraz z paniami z Koła Gospodyń Wiejskich z Łukowa Śląskiego zabrały się ochoczo do pracy: szatkowały kapustę, marchewkę, ugniatały i przyprawiały kapustę w beczkach. Podkreślono jej walory zdrowotne, wartości odżywcze, oraz przeznaczenie. Podczas zajęć dzieci poznały nowe smaki poprzez degustację.
Dziś przedszkolaki przygotowywały zapasy na zimę dzięki temu poznały śląską tradycję kiszenia kapusty. Dzieci wraz z paniami z Koła Gospodyń Wiejskich z Łukowa Śląskiego zabrały się ochoczo do pracy: szatkowały kapustę, marchewkę, ugniatały i przyprawiały kapustę w beczkach. Podkreślono jej walory zdrowotne, wartości odżywcze, oraz przeznaczenie. Podczas zajęć dzieci poznały nowe smaki poprzez degustację.